Doorgaan naar hoofdcontent

Politicus van ’t jaar 2013 van de Gooi en Vechtstreek 1

Van nomineren naar kiezen; een verantwoording

Stromboli overdag
Afgelopen week is de oproep voor het nomineren van een politicus van ’t jaar 2013 uit de Gooi en Vechtstreek weer geplaatst op internet en overgenomen met een artikel in De Gooi- en Eemlander. Van maandag 16 tot en met vrijdag 20 december 2013 konden de nominaties ingestuurd worden.

Totaal zijn er 20 mensen genomineerd.
Op tien daarvan kan vanaf 21 december 2013 gestemd worden. Dit heeft te maken met het keuzeprogramma dat wordt gebruikt aan; dat kan maximaal tien keuzes aan.
Ga om je stem (tot 31 december 2013) uit te brengen naar http://www.gfxpoll.nl/viewpoll/47514.html.

Hierbij een verantwoording van wie wel en wie niet bij deze tien zijn gekomen.

Theo Reijn, CDA, Fractievoorzitter, Wijdemeren
Deze CDA-er uit Wijdemeren is door vier verschillende mensen genomineerd; en staat daarmee automatisch op de lijst waarop gestemd kan worden.
Aanbevelingen waren:
“Tomeloze inspanning in het afgelopen jaar om de bloembakken uit het straatbeeld te laten verdwijnen”, “Betrokken, enthousiast, voert op constructieve wijze oppositie, zet zich met tomeloze energie in voor de gemeentepolitiek in Wijdemeren, bevlogen en bewogen met medeburgers, houdt het sociale netwerk op de kaart, zeer actief op de social media, zijn motto is we doen het Met elkaar!” en “Theo is een herkenbare politicus, die zichtbaar is, opmerkelijke initiatieven neemt en de taal van de mensen spreekt”.

Janny Bakker, CDA, Wethouder, Huizen
Tweemaal genomineerd, dus ook automatisch op deze lijst waarop gekozen kan worden. In één nominatie werd zij aanbevolen als “Diverse optredens gehad rondom WMO, zo ook in EenVandaag. Houdt actief een blog bij op http://wethouder.cdahuizen.nl/”. En de ander schreef: “Voor mij is nr. 1 Janny Bakker”.

Soest en Laren
De verkiezing gaat over politici die in de Regio Gooi en Vechtstreek wonen: het samenwerkingsverband van de negen gemeenten in Gooi en Vechtstreek. Soest valt daarbuiten en daarom dingt – hoewel zij twee keer was genomineerd – Yvonne Kemmerling (D66, Wethouder, Soest) niet mee. Omdat het onbekend is of Rob Posthumus (VVD, Oud-wethouder Blaricum en Burgemeester Koggenland) nog in onze regio woont, staat hij – voor de zekerheid – ook niet op de lijst.
Vanuit Laren is er geen nominatie binnengekomen.

Iedere gemeente op de lijst
Omdat Bart Horseling (PvdA, Burgemeester, Weesp), Wimar Jaeger (D66, Wethouder in Muiden en woonachtig in Hilversum) en Rob Bruijntjes (Hart voor Blaricum, Gemeenteraadslid, Blaricum) als enige uit hun gemeente waren genomineerd en om zoveel als mogelijk verschillende gemeenten mee te laten doen, staan zij ook bij de laatste tien politici.

Politieke partijen
Politici van PVV, SGP, Partij voor de dieren en 50+ zijn niet genomineerd. Van alle andere partijen, die ook in de Tweede Kamer zijn vertegenwoordigd, wel.
Bianca Verweij (SP, Fractievoorzitter, Hilversum) en Jan de Wit (ChristenUnie, Fractievoorzitter, Hilversum) waren de enige genomineerde van hun partij en staan dus op de lijst om uit te kiezen. Ook weer om de diversiteit zo groot mogelijk te houden. En met het wegvallen van Rob Posthumus was Elisabeth Post (VVD, Gedeputeerde, Hilversum) nog de enige overgebleven VVD-er; en daarom staat zij ook op deze lijst.

Kiezen
Ondanks de afvallers bleven er nog teveel politici over. Dus moest er gekozen worden.
Twee GroenLinks politici waren genomineerd. Wim Verest (GroenLinks, Oud-gemeenteraadslid, Naarden) was het afgelopen jaar in het nieuws. Hij is uit de gemeenteraad gestapt vanwege onvrede waarop de coalitiepartijen, waaronder de zijne, de affaire 'bouwplan Stork' hebben aangepakt. En omdat Jan Kastje (GroenLinks, Fractievoorzitter, Hilversum) vorig jaar al meedeed met deze verkiezing, is gekozen voor Wim.
En daardoor staat de andere genomineerde uit Naarden, Olaf Vroom (D66, Fractievoorzitter, Naarden), niet op de lijst.

CDA-ers
Omdat het CDA met Theo Reijn en Janny Bakker al twee genomineerden had, staan Henk Heijman (CDA, Burgemeester, Bussum), Wopke Hoekstra (CDA, Eerste Kamerlid, Bussum) en Ruben Woudsma (CDA, Kandidaat gemeenteraad, Huizen) niet op de lijst.
Ook genomineerd was organisator Bert Sonneveld (CDA, Dagelijks Bestuurslid CDA Noord-Holland, Bussum).Haha. Logischerwijs sta ik ook niet op de lijst om op te stemmen.

Tot slot
Een bijzondere keuze was tussen Gerard Boekhoff (PvdA, Wethouder, Bussum) en Ronald Plasterk (PvdA, Minister, Bussum). Twee PvdA-ers en twee Bussumers. Omdat Gerard vorig jaar 668 stemmen kreeg bij de verkiezing van politicus uit ‘t Gooi en de Vechtstreek en Ronald 24 stemmen, is er gekozen voor de eerste.
Omdat D66 en Bussum al waren vertegenwoordigd, heeft Marieke Munnike Smeets (D66, Fractievoorzitter, Bussum) de laatste tien om op te stemmen ook niet gehaald.

Op alle keuzes is wel iets af te dingen. Het is mijn keuze voor diversiteit van gemeenten en politieke partijen geweest die het meest bepalend is geweest. Maar bovenal wil ik met deze verantwoording zorgen voor transparantie.

En nu stemmen!

Groet,
Bert Sonneveld

Econoom | Financiële Dienstverlening | Werkgelegenheid 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van advieslijst naar Europarlementariër

Kaapstad Nummer 12 op de CDA-advieslijst; wat betekent dat? Die vraag heb ik de afgelopen week veel gekregen. En graag beantwoord ik die vraag. Blij Allereerst ben ik blij met zo'n mooie plek op de advieslijst van het CDA voor de Europese verkiezingen. Voor mij is dat ook een waardering voor hetgeen in de afgelopen jaren heb gedaan voor het CDA en voor het gesprek over de Europa. Over dat dat gesprek over Europa. Onder andere heb ik meegeschreven aan de notitie ‘Balanceren op de Frans Duitse as’ over kansen en uitdagingen in Europa voor Nederland. Te vinden op https://mijn.cda.nl/bibliotheek in ‘Migratie & integratie’. Maar ook de bijdrage 'Europa en de regio' in Bestuursforum CDA (mei 2019) over dat jouw regio meer met Europa te maken heeft dan lijkt. Procedure binnen het CDA Deze advieslijst -  met mij op nummer #12 - is in de CDA-verenigingsraad van 19 december 2023 vastgesteld. De komende maand zijn de gemeentelijke CDA-afdelingen aan zet; tijdens hun Algemene Led

Vluchtheuvel in het midden is het CDA!

Woensdag 22 november 2023 gaan we allemaal stemmen voor een nieuwe Tweede Kamer. En meer dan ooit tevoren wil ik je vragen om CDA te stemmen. Om de idealen, om de standpunten, om de lijsttrekker en om jouw strategisch stem. Idealen De christendemocratie is een politieke stroming van het midden. Niet het neo-liberale marktdenken waarbij de markt heilig is verklaard. Niet het socialistische overheidsdenken waarbij voor oplossingen alleen naar een steeds groter wordende overheid wordt gekeken. Maar wel het saamhorigheidsdenken waarbij problemen door mensen die het zelf aangaat, van onderop worden aangepakt; ouders in schoolbesturen, marktmeester die met marktkooplui spreekt, bewoners die samen een energiecoöperatie starten. Standpunten  Het CDA stelt verbeteringen voor voor studenten en starters, gezinnen en ouderen. Bestaanszekerheid, eerlijke economie en internationale solidariteit staan centraal. Oplossingen voor klimaat en landbouw moeten we versnellen. Migratie, onderwijs, zorg en wo

Wat doe ik - concreet - voor jou?

Foto Henri Bontenbal: Leonard Walpot De week is nog niet voorbij, dus je had het misschien nog niet verwacht. Maar, ik had voldoende materiaal voor een volgende blog... Blij ben ik met de reacties die ik krijg; of dat nu likes op social media zijn, reacties of WhatsApps. Dank daarvoor; dat geeft de burger moed. Kiezer dienen Daarover gesproken. "Het volk is immers de mooiste broodheer die een politicus zich kan dromen, zeker als je mensen vertegenwoordigt die anders geen stem krijgen", schrijft Vlaamse Celia Groothedde in haar column ' Confessies van een lijstduwster '. Ook: "Carl Devos schreef onlangs nog dat parlementsleden twee heren moeten dienen: kiezer en partij, en dat die laatste voor hun carrière de belangrijkste is". Met beide citaten passen mij goed; ik wil jou vertegenwoordigen in het Europees Parlement, maar ben daar niet afhankelijk voor voor mijn inkomen of baan.  Concreter! In jullie reacties lees en hoor ik regelmatig dat ik in mijn blogs c